28 Ekim 2009 Çarşamba

AKILLI BEBEK




Bebekleriniz milyarlarca beyin hücresi ile doğar. Doğumdan üç yaşına kadar bu hücreler arasında trilyonlarca bağlantı oluşur. 3 yaşına kadar kullanılmayan beyin hücreleri ölür. Çocuklarımızın iyi bir geleceğe sahip olması için; anne babalar olarak elimizden geleni yaparız. 3 yaşından sonra yuvaya ve anaokuluna göndermeyi planlar, her türlü maddi desteği sağlamak için gece gündüz çalışırız. Aslında yaptığımız sadece 3 yaşından sonra elimizde kalanlar için çaba sarfetmektir. Bebeklerimizin kaderini değiştirmek bizim elimizde ve aslında çok kolay ! Yarınlarımızı bıraktığımız çocuklarımızın gelişimi için 0-3 yaş arasında onları destekleyin. ! Mümkün olduğunca çok sayıda beyin hücresi kurtarın ! !

http://www.akillibebek.com/

Zeka Gelişimi için Omega-3 çok önemli ! Peki en bol ve en ucuz hangi balıkta var?

Bebek Çocuk - Gelişim
Beyin yapısının büyük kısmının yağ dokusundan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Küçüködük, çocuk beslenmesinde yağ içerikli gıdaların büyük önem arz ettiğini kaydetti. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin sinir hücrelerinin (nöron) büyüme ve gelişmesinde son derece önemli rol üstlendiğini bildiren Prof. Dr. Küçüködük, Omega-3 yağ asitlerinin, soğuk su balıklarında bol miktarda bulunduğunu ifade etti. Balığın sağlıklı beslenmede vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Küçüködük, özellikle çocuklara genel gelişimin yanı sıra beyin gelişimi için de balık yedirilmesi gerektiğini vurguladı. Çocuklara 7. aydan itibaren balık yedirilmesini öneren Prof. Dr. Küçüködük, şunları kaydetti: “Çocukların normal gelişiminin yanı sıra beyin gelişimleri için de haftada iki gün mutlaka balık tüketmeleri gerekir. Özellikle somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi balıklar Omega-3 yönünden oldukça zengin balıklardır. Omega-3 yağ asitlerinden DHA insan beynindeki hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunur. Balık türüne göre Omega-3 miktarı farklılık gösterebilir. Genellikle ızgarası yapılan balıklar, Omega-3 yönünden zengin balıklar. Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan olan hamsi de Omega-3 ihtiyacını karşılayacak düzeyde.





6 - 12 Ay Bebekler için Beyin Geliştirici Aktiviteler
Akıllı Bebek - Beyin Geliştirici Aktiviteler
* Bebeğinizi sık sık kucakların ve ona sevgi dolu sözler söyleyin.
* Evde yaptığınız işlerle ilgili onunla konuşun. Ne yaptığınızı ve neden yaptığınızı anlatın.
* Ninni ve tekerlemeler söyleyin, müzik dinletin. Müzik matematik, dil ve diğer beceriler ile ilgili alanları uyarır.
* Küpleri üst üste dizip devirin. "Alt" ve "üst" kavramlarını anlaması için ona ne yaptığınızı anlatın.* Bebeğinizi aynanın önünde tutun ve yüzünün bölümlerini ona gösterin.
* Neden sonuç ilişkisini anlatın. Örneğin elektrik düğmesine basılınca ışık açılır veya musluğu açınca su akar gibi. 9-12 aylık olduğunda gözetim altındayken bunları denetin.
* Bebeğinizin başka çocuklarla bir araya gelmesini sağlayın.
* Bir kabın içinde top yuvarlayın.
* Hışırtılı sesler çıkaran objeleri buruşturun, bu tip sesler bebeğinizin hoşuna gidecektir.
* Kutu, tencere, plastik kap gibi malzemelerle oynayın. Küçük objeleri büyüklerin içine yerleştirin, kapaklarını kapatın.
* Dergi ve gazetelerden insan ve obje resimleri gösterin. Böylece resimlerin gerçek objeleri temsil ettiğini ve hepsinin birer adı olduğunu öğrenir.
* Beraber topu ileri geri yuvarlayın.
* Bir objeyi havlu altına saklayarak bulmasını sağlayın. Böylece "altında" kavramını öğretmiş olursunuz.
* Bebeğinize değişik ve yeni yerler gezdirin ve gördüklerinizi anlatın.
* Adını söyleyerek bir objeyi bebeğinize verin ve geri vermesini isteyin.
* En sevdiği oyuncakları saklayıp nerede olduğunu bulmasını isteyin.
* Bebeğinize kağıt ve kalem verip, neler yapabileceğini gösterin.
* Ellerinizi çırpın ve onun taklit etmesini isteyin.
8-18 Ay : Onlar konuşurken (ses çıkartırken de diyebiliriz) bütün dikkatin kendilerine verilmesine ihtiyaç duyarlar. Onlarla kurulan göze temasıda bu nedenle çok önemlidir.
8-18 Ay : Bazı oyunlar deneyin: sırayla burnuna veya ayak parmaklarına dokunmak ve sonra kendinizinkilere dokunmak gibi. Yavaş yavaş o yüzün kendi yüzü olduğunu anlamaya başlar.
Küçük çocuklar şarkı söylemek ve dans etmekten hoşlanırlar ve bu onların hem dil hem de fiziksel becerilerini geliştirir.
Müzikle beraber eğleninŞarkı söyleme zamanı
Tekerlemeler ve şarkılar doğumdan itibaren çocuklarca çok sevilir. 2 yaş çocukları bu sayede kelimeleri sürpriz bir hızla öğrenirler. Şarkıları sıkça tekrarlayarak ve onu tekerlemelerin son kelimesini söylemeye motive ederek yardımcı olabilirsiniz veya tekerlemelerin içindeki isimleri onun bildikleri ile değiştirebilirsiniz.
Parmak oyunları – Bütün işi sizin yapmanız gerekse de, kolay parmak oyunları 2 yaş çocuklarının ilgisini çok çeker. Hareketli tekerlemeler – Bunlar parmak oyunlarından çok daha karmaşıktırlar ve genelde tüm vücut ile yapmak gerekir. Bu yüzden 2 yaşını geçmiş çocuklar için daha uygundur. (Örneğin; eller şap şap şap, ayaklar rap rap rap…)
Gerilme ve eğilme – Bu egzersiz ikiniz için de iyidir. Bir müzik koyun ve kollarınızı havaya uzatın, dizlerinizi kırın ve zıplayın. (Eller havaya, hop hop hop zıpla!)
Birlikte dans edin – Çocuklar siz dans ederken ayaklarınızın üzerinde durmayı severler. Eğer bu çok zor geldiyse, değişik tarz müziklerde ayrı ayrı dans etmeyi deneyin, hızlı, yavaş, gürültülü, yumuşak, ritmik, vb. Yatma zamanına özel bir melodiyi mırıldanmak gibi bir rutin yaratırsanız, bu çocuğunuzun uykuya gitme saati geldiğini anımsamasına yardımcı olur.

Hiç yorum yok: