19 Kasım 2009 Perşembe

ÇOCUKLARDA KORKU - KANAL D

Prof. Dr. Sabiha Paktuna KeskinTel: 0212 613 32 79 önümüzdeki perşembe arife günü yine doktorum prog.da sabiha hn konuk olacak -doktorum yazdığı kitaplar da var .

Bugün kanald doktorum programında yine çok güzel bir konu aydınlattılar.Çocuklar KORKU !! bu çok önemli ve aynı zamanda herkesin gözaldı ettiği konunun asıl başlangıç yerinin beyindeki "amigdala" bölgesi olduğu ve bebeklerimize,çocuklarımıza nasıl davranmamız gerektiği konusunda prof.dr.sabiha paktuna çok güzel bilgiler verdi. Amigdala temel isteklerle çalışırmış. Yemek yemek,nefes almak,kendini korumak ....
Anladıklarımdan madde madde sıralarsam en önemlileri şunlar ..

* Çocuklarda korku asla beslenmemeli.. örneğin şunu yaparsan şu olur gibi - asansöre yalnız binme yoksa düşüp ölebilirsin gibi ,çimlere yalınayak basma yoksa keneler yer seni ...aslında burda çocuk sadece sonucu algılıyormuş yani asla çimlere basma gibi ..sonra gelip anne ben çimlere bastım napçam şimdi ,ayağıma baksana kene gelmiş mi ,beni yiyor mu ? Çocuğa korku aşılamayın .

* Çocukların hırçın ,agresif olmaması için onlarla ilgilenilmesi gerektiğini söyledi .Yani sırf evi temizleyeceğim ,kendime zaman ayıracağım ,çalışacağım gibi durumlarda anneler sadece yaptıkları işlere yoğunlaşıp çocuğunu - bebeğini ile ilgilenmiyor .Bu durumda çocuk ilgisizlikten agresif ,sinirli olabiliyormuş .
Hiç de temizlik yapmayın demiyorum der doktor - dengenizi iyi bir şekilde kurun , herşeye zaman ayırmanız için program yapmanız gerekir der. Çocuklarınız ve bebekleriniz ile kaliteli zaman geçirmenin altını çiziyor. Onlarla birlikteyken kaliteli ve yararlı zaman geçirin .
Çalışan annelerin hiç ayrılmamışçasına zaman geçirmenin yollarını daha önceki yazımda yazmıştım .

* bebek veya çocuk düştüğü ,elini vurduğu zaman ne yapılmalı :bebeğin canı acıdığı zaman anne-babaların yaptığı " bak kuş uçuyor veya bak ördek geçti - veya bişey olmaz canım nolcak bişey yok yok "diyip çocuğun ilgisini dağıtmak ; aslında bunun çok yanlış olduğunu ve çocuğa verilen bildirimin aslında " ben seni anlamıyorum ,senin acını anlamıyorum - başka şeylere bak "demekmiş.Burada çocuk-bebek onu anlamadığınızı düşünüyormuş. Yapılması gereken şey şuymuş : oyun oynar gibi parmağını öperek ah canım öptüm geçti ,ah ah canım benim çok mu acıdı bak öptümmm geçti ,nereye vurdun bakim al sana bak geçti..:)
diyip gülmek lazımmış..yani onu anlayarak ,acısını hafifletmeye çalışmak onun rahatlasını sağlarmış .
Çok da mantıklı bence...

* Çocuklara ,bebeklere birden yaklaşmak değil , yavaş yavaş oynaya oynaya yaklaşmak gerektiğini söyledi.

* Bebek-çocukların emekle sabırla büyütülmesi gerektiğini ve onlara çok narin davranılması gerektiğini söyledi.

* Çocuk oynayarak,dinlenerek ,coşarak ,koşarak büyümelidir .Sıkılarak sıkıntı içine sokularak büyümemelidir.Çocuğun kendi yeteneklerini keşedilmesi gerekir. Aileye bağımlı olarak değil ,bağlı olarak büyütülmelidir.

* Çocukla iletişim kurmak ,kominikasyon için önce karşı tarafı anlamak gerekir.Onun duygularını anlamak ,duyguların farkındalığı çok önemli -sevinç ,nefret ,kıskançlık ...bunun farkındalığı olmalı önce...öğüt vererek ,karşılaştırıp değil ...onun duygularına ayna tutarak çocuğun ne istediğini anlamak gerekir.

* Çocuğu istediğiniz kalıbın içine ,şekle sokmaya çalışmayın .Bırakın çocuğunuz beynini uçuştursun , o sizden başka bir canlı

* 0-3 yaş döneminin çok önemli olduğunu söyledi. Bu dönem besle,yıka ve yedir - 3-4 yaş arası eşler birbirine sevgili gibi davranmalıdır - 4-6 yaş arası çocuğun oyun oynamasına fırsat tanınmalıdır bunlar kaliteli zamanladır , 6-11 yaşlarda yarışmasına fırsat tanınmalı onun yarışmasına olanak sağlanmalıdır.

* 3 adet davranış seçin ,herşeye hayır yapma demeyin ...

* bebekte motherayes denilen bıcıbıcı lisanı ,annesinin kuzusu ,bu şekilde bir sıcaklık ödül sistemleri bebeğin konuşmasında çok daha etkilidir. 0-3 yaşda sizin sıcak sevginiz ,ilginiz çocuğun beynini açacak, zekasını geliştirecek en önemli ve basit şeydir
bu dönemde çocuğu televizyonun karşısına koyarsanız çocuğunuzun beyin gelişim göçünü en za indirip engellmeyebilirsinix.Bu sebeple televizyon yerine çocuğunuzla sevgi ile ilgilenin.

*

Hiç yorum yok: